2004

Presentació pública de l’Associació el 10 de juny de 2004 a la Casa Elizalde de Barcelona.

Participació en el Fòrum de les Cultures. L’Associació va portar dos grups artístics haitians:

 • Boukman Eksperyans, grup de música “racine” molt reconegut internacionalment. Va actuar els diez 28, 29 i 30 de juny de 2004 a l’escenari de la Haima.
 • Batofou, grup de teatre que va representar l’obra “Voisins Complices” per primera vegada, durant tot el mes de setembre al teatre del Fòrum. Entre els seus components hi eren alguns dels artistes haitians més reconeguts del moment: Azor, Boulo Valcourt (música) i Syto Cavé (poesia i director de l’obra), entre d’altres.

Acte Haití: Obrint Horitzons
Celebrat a La Torna, al barri de Gràcia, el dia 2 de juliol. Xerrada sobre Haití, passi de tres curtmetratges del director Arnold Antoine, una mostra de les activitats de subsistència de tres dones haitianes i cloenda amb una festa on es van poder tastar especialitats haitianes i ballar amb el grup Boukman Eksperyans.

Presentació de la CASA D’HAITÍ al Parlament
El dia u de juliol vam ser citats per fer una compareixença davant la comissió de cooperació del Parlament de Catalunya, on vam presentar la nostra entitat, tot explicant la situació d’Haití en aquells moments, i proposar quines serien les línies principals d’actuació.

Invitació de l’Alcalde de Gonaïves
Aprofitant que va ser convidat a París per l’organització Cités Unies, el dia 21 d’octubre vam convidar a l’Alcalde de Gonaïves per a que pogués explicar directament i demanar ajut i cooperació a les institucions catalanes. Es va elaborar una agenda d’entrevistes amb diferents institucions i vam ser rebuts per: la Comissió Metropolitana de Cooperació, l’Alcalde de Barcelona i el Secretari General de Cooperació.

L’any 2004 la ciutat de Gonaïves va ser assolada i destruïda arran la tempesta tropical Jeanne.
Presentació de tres projectes a diverses Institucions catalanes (Ajuntament de Barcelona, Grup 0,7 de Treballadors de l’Àrea Metropolitana, COPCA (Consorci de Promoció Comercial de Catalunya) i a la Secretària General de Cooperació de la Generalitat

 • Suport a la reconstrucció del teixit associatiu juvenil (comunitats de Ouanaminthe i Saint Marc)
 • Diagnosi de la producció d’artesanat haitià
 • Coordinació i seguiment de la urgència i la reconstrucció de Gonaïves (en representació de l’Ajuntament de Gonaïves)

 

▵ Torna a dalt


2005

Festa d’estiu de la Casa d’Haití a la Casa Elizalde de Barcelona.
Aquesta Festa s’anirà repetint durant els propers anys. La Festa compta amb un programa d’activitats per a les i els més petits, menjar i música haitiana. Els fons recollits es va enviar a la cooperativa de dones de Mahotieres per a la compra d’animals de càrrega.

Conferència a càrrec de la Suzy Castor de l’organització haitiana CRESFED.
Informació situació del país arrel de l’onada de segrestos, fenomen recentment aparegut a Haití.

Conferència a càrrec de Pere Vilanova.
Va participar en la missió d’observadors per a la preparació de les eleccions a Haití.

Concert al Luz de Gas per donar a conèixer i promocionar la música i la cultura haitiana.
Vàrem comptar amb la participació del cantant Boulo Valcourt, acompanyat d’un tercet on la percussió va anar a càrrec del cubà Enildo Rasúa. El concert es va plantejar a benefici dels joves estudiants haitians.

Projecte “Coordinació del procés de participació ciutadana a la reconstrucció de Gonaïves” Amb finançament del Fons Català de Cooperació i Desenvolupament.
El projecte promou i fa seguiment d’un procés de participació ciutadana, estructurat a partir dels diferents col·lectius, amb base territorial a les escoles i en col·laboració amb els estudiants de la facultat de dret, que actuen com a agents de participació democràtica. L’organització sòcia a Haití és l’entitat Centre de Recherche Economique et Sociale et de Formation pour le Développement (CRESFED)

Projecte “Suport a la reconstrucció del teixit associatiu juvenil”
Per a la reinserció social i educativa, de forma progressiva, dels joves a Haití. A partir de l’educació en valors ètics, reinserció sociolaboral i integració psicosocial, emmarcades en un context global de recuperació de la dignitat treballant el restabliment de les dinàmiques comunitàries. S’ha començat a la comunitat de Saint Marc. Aquest projecte va comptar amb el finançament del grup o,7 dels treballadors de l’AMB i la propia AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona).

Campanya Les dones no son bèsties de càrrega
A benefici de les dones d’una organització pagesa UPTKMA (Union Paysans Tet Kole de Mahotières) que havien fet una crida perquè havien perdut totes les bèsties de càrrega, la qual cosa els va crear grans problemes per portar les mercaderies creant grans pèrdues econòmiques en una societat ja per si extremadament depauperada.

Amb els fons recollits a La Festa d’Estiu, la UPTKMA van invertir en la compra de 18 burres i 5 cavalls.

 

▵ Torna a dalt


2006

Participació a la Setmana de la Francofonia de l’Institut Francès
Del 20 al 23 de març, per primera vegada hi va ser representat Haití, amb la projecció de dues pel·lícules: « Le coeur battant » i « Des hommes et des dieux » i l’exposició de fotografies, fetes a Haití, per diferents fotògrafs catalans.

Festa d’estiu de La Casa d’Haití
Amb la participació del grup de titelles Marduix, Falsterbo Marí i l’Anna Llauradó (que va explicar el seu conte “Tu també pots” els més petits van gaudir de la festa, així com amb els tallers de trenetes, de mandales i de dibuix, i del típic tastet de menjar haitià, aquest any postres i el tradicional “rom ponche”

Els fons recollits van anar als pescadors de Tiburon per a millorar les seves condicions de treball.

Continuació del projecte “Coordinació del procés de participació ciutadana a la reconstrucció de Gonaïves”
Continuació del projecte “Suport a la reconstrucció del teixit associatiu juvenil”

Ajut al Col·lectiu de pescadors de Tiburon.
Tiburon, un dels municipis que formen part de la « Costa Sud d’ Haití » que va des de Port Salut «pointe Abacou» a Tiburon, 60 km de costa vorejant el mar Carib. Amb 154 km2 i 28.330 habitants, és zona de producció de cafè i de pesca. Situat en una zona de ciclons, tots els anys, devasten tot el que troben al seu pas. Els pescadors, per manca d’un espai protegit, perden els seus útils de pesca i un any darrera l’altre, han de començar de zero.

L’ajut anirà destinat a les prioritats que ens han fet arribar La cooperativa de pesca de Tiburon:

 • Reforçar la seva estructura organitzativa.
 • Reforçar el material de pesca artesanal.
 • Construir una petita estructura amb energia (generador) per conservar el peix.

Ajut a l’entitat KROMA
Un dels objectius de la Casa d’Haití és atendre especialment al col·lectiu infantil d’Haití. Amb els fons recollits a partir de:

 • La venda d’un llibre, escrit per una de les nostres sòcies,
 • la col·laboració dels treballadors de l’Hospital de Terrassa,
 • la col·laboració dels organitzadors del concurs de corals Infantils Sant Jordi,

hem fet una transferència a la Fondation Kroma, que treballa amb nens del carrer a la ciutat de Jacmel.

Ajuts i beques per a joves estudiants universitaris a Haití
El foment de l’intercanvi i els ajuts en el mon de l’educació i la cultura és un altre dels nostres objectius. Hem endegat una campanya dirigida a la recaptació de fons que ens permetin desenvolupar tres aspectes diferents dins d’un projecte global d’ajuts i beques a joves haitians:

  • Joves haitians del mon rural, que formen part d’un projecte d’estudis de disciplines que són necessàries dins del seu entorn proper i que es realitzen en règim de distància amb classes presencials una setmana al mes. Els fons es destinaran a possibilitar els desplaçaments i estada a la ciutat durant la setmana de presència obligada a les aules i a organitzar un equip d’experts en les seves matèries d’estudi que realitzaran una sèrie de conferències a mode de classes magistrals, en el seu lloc de residencia.
  • Joves haitians que han acabat els seus estudis universitaris amb un currículum acadèmic d’excel·lència i els hi manquen recursos suficients per realitzar la tasca de recerca que cal per la obtenció del diploma universitari que els permetrà exercir la seva disciplina.
  • Joves haitians que, una vegada acabats els seus estudis universitaris i obtingut el diploma, acreditin un currículum d’excel·lència i vulguin continuar la seva formació amb l’obtenció de titulacions de post-grau a Barcelona.

Per aquest curs 2006, hem començat amb una aportació per iniciar el bloc d’ajuts a treballs de recerca per a finalitzar els estudis universitaris.
La nostra sòcia local a Haití és l’entitat Centre de Recherche Economique et Sociale et de Formation pour le Développement (CRESFED)

Enviament d’ordinadors al Ministeri d’Assumptes Socials d’Haití
Hem col·laborat, mitjançant suport logístic i un ajut econòmic en aquesta iniciativa d’un grup de pares adoptants, conjuntament amb les entitats: Centre de cooperació i desenvolupament de la Universitat Politècnica de Catalunya, Adopta, Balbalika, Timoun, Ansam, Institut Català d’Acolliment i Adopció de la Generalitat de Catalunya, Escola de Música de Vic, Ajuntament de Vic, Consolat d’Haití a Barcelona i Coral de gospel Maisomtots.

Presentació de la Casa d’Haití.
A nivell institucional Presentació de la Casa d’Haití a l’Agència espanyola de Cooperació, a la Casa Amèrica de Barcelona i a l’Once.

▵ Torna a dalt


2007- 2008- 2009

Participació a la Setmana de la Francofonia de l’Institut Francès
Casa d’Haití vàrem participar al 2007 amb una perfomance amb un poeta haitià, un pintor francès i un músic anglès. La perfomance representava la interacció entre les diferents expressions artístiques centrades en un mateix tema. Es van fer dues representacions.

Festa d’estiu de La Casa d’Haití
De nou a Casa Elizalde, a finals de setembre del 2007. Amb la participació del grup de titelles Marduix representant un conte haitià preparat especialment per a la festa. També de nou, donat la gran acollida d’altres anys vàrem fer tallers de trenetes, mandales i de dibuix. I el típic tastet de menjar haitià i el tradicional “rom ponche”.
Els fons recaptats es van destinar als joves de Tiburon per tal d’aconseguir un espai internet en la seva localitat.

Continuació del projecte “Coordinació del procés de participació ciutadana a la reconstrucció de Gonaïves
El mes d’agost de 2009 es va realitzar una visita de seguiment d’aquest projecte. Van participar dos representants del Fons Català que van ser rebuts a Haití per dues persones de la nostra Associació. Vàrem mantenir reunions de coordinació amb la nostra sòcia local CRESFED, amb l’Alcalde de Gonaïves, dos tinents d’alcalde, representants de la Xarxa de Ciutadans implicats en el projecte, un representant de l’Ile de France i tres cooperant cubans. Totes aquestes entitats i representants han estat aquest anys col·laborant i participant en diverses maneres amb el projecte i es va plantejar un projecte conjunt per als propers anys, centrat ara en la mitigació de riscos, i amb la implicació i protagonisme directe de la Xarxa de Ciutadans i Ciutadanes Compromeses de Gonaïves. Xarxa creada i consolidada en els anys anteriors de treball a Gonaïves.

Continuació del projecte “Suport a la reconstrucció del teixit associatiu juvenil”
Projecte de suport als joves de Tiburón amb la campanya “Els joves no volem ser analfanets”
El grup de joves de la Cooperativa Kati de Tiburón volen posar-se al dia en les tecnologies i per això necessiten internet al poble. (Tiburón és un dels pobles més allunyats de la capital, situat en l’extrem més occidental de la costa sud d’Haití). La creació d’un espai internet al poble per a l’ús dels joves i per tal de no estar desconnectats de la resta del món és l’objectiu d’aquesta campanya.

Participació i col·laboració per al Programa Afers Estrangers
Des del programa es van posar en contacte amb la Casa d’Haití per tal de facilitar contactes per a la realització del programa a Haití. Membres de la nostra organització i altres coneguts d’Haití varen participar directament en el programa.

Establiment de relacions amb l’escola EADA
L’escola EADA ens va demanar informació per explorar la possibilitat d’un programa de beques per a estudiants d’Haití en col·laboració amb l’Associació. Hem preparat i presentat un projecte, així com la informació de la nostra sòcia local a Haití. El projecte finalment no es va concretar, però vàrem considerar importants de cara al futur aquests contactes amb EADA.

▵ Torna a dalt


2010

Aquest va ser l’any del terrible terratrèmol que va assolar Haití.
Les activitats de la Casa d’Haití es van centrar d’una banda en la recollida de fons i lliurament d’equips i diners a entitats locals d’Haití per atendre emergències i necessitats bàsiques. I d’altra banda van haver de reconduir els projectes de desenvolupament realitzats i els que estaven en plena implementació en programes de suport a la població que va haver de sortir de les zones més afectades pel terratrèmol i desplaçar-se a les zones on els efectes van ser menors i la Casa d’Haití teníem presència i relació amb entitats i centres locals, resultat del treball realitzat els anys anteriors.

Concert solidari “Haití pas a pas”
Celebrat el 30 de gener al bar del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona C3Bar amb la participació desinteressada i voluntària d’amics, amigues i familiars de l’Associació, la majoria gent jove, que va dinamitzar i aportar els músics i grups, així com la venda de samarretes fetes per ells. Aquest grup es va anomenar “Haití pas a pas”, nom representatiu tant del que calia anar reconstruint físicament i psicològicament, com de les diverses actuacions que des del 2004 la Casa d’Haití ha anat promovent i donant suport.

Aquest pas a pas, representa l’esperit de treball de l’Associació, organització petita però amb forts lligams personals amb Haití que considerem l’enfortiment de les organitzacions locals un objectiu fonamental (Cooperatives de dones, cooperatives de pescadors, grups artesanals, escoles de formació, etc…). És per això que des d’aquest moment hem volgut incloure en les activitats i publicacions aquest Haití, pas a pas.

Subhasta de peces de disseny i art
El 4 de febrer, a partir de la iniciativa del col·lectiu SenseSangs i l’ajut de Bau Escola de Disseny es va realizar una Subhasta de peces de disseny i art. Els fonts obtinguts es van atorgar a la Casa d’Haití, que juntament amb els que es van obtenir al Concert vàrem enviar a:

 • Solidarité Frontalyé, organització local que proporcionava de les necessitats bàsiques als desplaçats que travessen la frontera amb República Dominicana.
 • Centre pour la Culture et Developpement de Karis, entitat que gestiona el Centre de Formació Professional. Es va atendre a la gent jove de Port-au-Prince que es van quedar sense infraestrucutres formatives a la capital i van retornar a les seves localitats, en concret a Karis.
 • Reserche Action Formation per l’ajut psicosocial i d’activitats d’oci per a nens i joves de Port-au Prince amb el Cirque d’Haití.

 

▵ Torna a dalt


2011 – 2015

Concert Haití Pas a Pas II
Campanya de recollida de fons: Concert Haití Pas a Pas II a l’abril del 2011 al CSO ARTKATRAZ de Barcelona, també gràcies a la participació de joves voluntaris i voluntàries.

Durant aquests anys a Haití vàrem desenvolupar, en les localitats on ja teníem experiència de projectes, una sèrie de programes específics, relatius a la prevenció de riscos i a l’enfortiment de les comunitats per poder fer front a la situación creada arran el terratrèmol:

 • Prevenció de riscos i desastres a la regió de Gonaïves: Enfortiment de les capacitats en protecció civil de la comunitat d’Ennery Llegir més
 • Enfortiment del desenvolupament local per a una resposta sostenible i inclusiva al Sud-est d’Haití desprès del terratrèmol de 2010 Llegir més
 • Enfortiment del desenvolupament local per a una resposta sostenible i inclusiva al Nord-est d’Haití desprès del terratrèmol de 2010 Llegir més
 • Reorientació del projecte de suport als joves de Sant Marc, al suport a Carice – Centre de Formació Professional, desprès del terratrèmol Llegir més
 • Jornada “Un Món en Emergència” al març de 2014, a la Sala d’Actes de l’UGT de les Rambles de Barcelona, en col·laboració amb altres organitzacions i el Fons Català de Cooperació

Edició del llibre Haití Pas a Pas
Llibre Haiti Pas a Pas

▵ Torna a dalt


2015 – 2016

A l’Assemblea general de socis realitzada a principis de 2015, davant la situació interna (poca disponibilitat de temps per part de la Junta i disminució de la participació) i externa (la dificultat del treball a Haití i les retallades en cooperació internacional), es va prendre la decisió de no assolir més compromisos en nous projectes i centrar els esforços en:

 • Sensibilització, informació i denuncia, reprenent l’esperit inicial de l’Associació
 • Renovació de la pàgina Web
 • Cercar la implicació i participació dels membres de l’entitat
 • Realitzar a Barcelona l’activitat (actualment en preparació) “Veus de dona: Haití pas a pas”

 

▵ Torna a dalt