RELIGIÓ

Haití ha tingut durant molts anys dues religions principals: la religió catòlica i el vudú. En aquest darrers anys s’hi hapogut veure un augment de religions protestants.
 


Cerimònia Vudú

Banys de fang en un ritual vudú. (La Plaine du Nord)

El fet religiós a Haití ha tingut una història similar a la d’altres àrees on es van traslladar esclaus des d’Àfrica, i hi van portant la seva religió. Així és fàcil veure que els ritus i celebracions del vudú tenen moltes similituds amb els de la santeria a Cuba i el candomble i macumba al Brasil.

El vudú conserva moltes de les antigues creences animistes africanes integrades a la religió catòlica (imposada pels blancs que els havien portat de l’Àfrica).

La paraula vudú (vadou) vol dir esperit, molt presents en aquesta religió practicada per una gran majoria de la població haitiana, sense perjudici que practiquin també la religió catòlica i altres de protestants.

Durant la dominació francesa el vudú es va prohibir, però va sobreviure gràcies al fetque els practicants del vudú van incorporar alguns dels ritus cristians a les seves pràctiques, que moltes d’aquestes eren en forma de balls que van ser permesos i, també, que van instal·lar els seus déus entre els sants de l’església catòlica.

El vudú té un déu únic, Bondye, que és semblant al de les altres religions existents i una sèrie d’importants éssers espirituals, Loas, que representen els esperits dels membres de la família i de les principals forces de l’univers: el bé, el mal, la salut, etc., i tots els aspectes de la vida quotidiana i de la natura.

09

Els sacerdots del vudú, que s’anomenen houngan (homes) i mambo(dones) han anat construint el vudú com una fusió de la religió espiritual africana i la catòlica, fins al punt que els loas han estat associats a sants catòlics. D’aquesta manera molts haitians practiquen el vudú i el catolicisme i són devots d’ambdues religions alhora d’una manera natural.

El vudú engloba amb una sèrie de celebracions que formen part important del seu calendari de l’any, entre elles una de les més importants és la festa de Totes les Ànimes o Fet Gede, que se celebra el 2 de novembre a tot el país.