MÚSICA

La música a Haití té una gran influència dels ritmes que van venir d’Àfrica amb els esclaus. Dos d’ells són el rada i el congo, i un tercer neix a l’illa durant l’època colonial, el petro. Tots ells formen part de la vida espiritual i religiosa dels haitians i són utilitzats en les cerimònies vudú.


 

ballarines

Concert organitzat per la Casa d’Haití del grup Boukman Eksperyans al Forum de les Cultures, Barcelona. 2004

D’aquests ritmes, n’ ha derivat un estil musical que, malgrat que entroncat amb la religió, s’ha popularitzat fins a convertir-se en música tradicional: és el racine, on la percussió és l’instrument musical més important.

Trobem, també, un altre tipus de música, la que fa espontàniament la gent amb instruments construïts per ells mateixos, el troubadou, estil musical que ha perdurat fins als nostres dies, malgrat que amb adaptacions a cada època.

Actualment, la música que més s’escolta a Haití és el konpa, un ritme molt agradable, una mica més suau que el merengue, i que adapta els ritmes del congo amb influències europees i caribenyes posteriors. El konpa direk és una versió més actual d’aquest ritme.

Aquests són, podríem dir, els ritmes més autòctons i seguits al país, malgrat quetambé trobem grups que adapten altres ritmes que trobem a d’altres zones del carib: zouk, regaee, calypso, soka, etc.

A Internet es poden trobar diverses pàgines on es fa promoció d’artistes de l’Àfrica i del Carib, entre els quals n’hi ha molts d’haitians, en algunes també s’hi poden comprar CD’s. A continuació us n’anotem algunes:

http://www.taboucombo.com/tabouweb/mainpage.html

http://www.musiquedesiles.com/

http://www.haitien.net/

http://www.windowsonhaiti.com

http://www.afromix.org/static/disco/pays/haiti/index.fr.html