Casa d'Haití

HAITÍ,  UN ALTRE ENTREBANC

Una vegada més, hem de lamentar que el pas d’un huracà hagi provocat enormes desgràcies en aquest país del Carib.

Sense que les seqüeles de les successives tempestes tropicals, del terrible terratrèmol del gener de l’any 2010 i de la posterior epidèmia de còlera a finals del mateix any, hagin estat resoltes totalment, l’huracà Matthew s’ha desfermat en la zona sud-oest d’Haití (la més afectada) tot i que ha causat destrosses en algunes zones del nord i en la capital Port au Prince.

L’huracà Matthew, catalogat com de força 4, amb alguns moments de força 5 (el màxim de la classificació) ha passat per Haití amb vents d’una velocitat superior als 200km/h. ocasionant pluges torrencials, pujades del nivell del mar i arrasant la vegetació i els habitatges, deixant-los en un estat de pura runa.

El nombre de víctimes mortals no està tancat encara i pot anar pujant a mesura que es vagin desescombrant les zones afectades; actualment, les darreres fonts oficials parlen de xifres superiors a vuit cents.

El que si és segur és que hi ha moltes poblacions de la zona sud i algunes del nord que presenten una imatge de desolació total, amb la majoria de cases sense sostre, moltes esfondrades i amb una població sense accés a menjar, aigua potable, ni cap mena de servei.

L’estat precari de les infraestructures i la poca preparació per a fer front a situacions de desastres naturals fa encara més difícil l’avaluació dels danys i la posta en marxa de tasques de recuperació.

Aquesta situació resulta més complicada encara, donada la debilitat de l’estat haitià, sense govern estable des de fa temps i que tot just ara quan tenien previstes les eleccions, l’huracà Matthew les ha ajornat sense data prevista de realització.

Nombroses organitzacions estan fent recollida de recursos per donar suport a les comunitats d’aquest país repetidament colpejat per desastres naturals. Us animem a que doneu el vostre suport a qualsevol d’aquestes organitzacions que estan fent promoció dels llocs on fer ingressos a través dels mitjans de comunicació, des que es va produir el desastre.