GEOGRAFIA

La República d’Haití és un país del Carib, que comparteix illa (La Hispaniola) amb República Dominicana, amb qual limita per l’est; cap al nord limita amb l’oceà Pacífic, al sud amb el mar Carib i a l’oest amb el Canal del Viento que la separa de Cuba.


 

geografia

Vista àrea de l’illa

Haití, en forma de ferradura, amb una superfície de 27.750 km2, està formada per dues penínsules separades pel golf de La Gonave. L’illa de La Gonave és la més gran de les situades al llarg de la seva costa; l’illa de La Tortuga, famosa per haver sigut refugi de pirates, està al nord del país, davant de Port-de Paix i l’illa de La Vache, al sud-oest, al mar Carib, davant de Les Cayes.

El país té un relleu molt accidentat.

 És majoritàriament muntanyós, aproximadament les tres quartes parts del seu territori, amb massissos orientats est-sud-oest, separats per estretes valls. El cim més alt de l’illa es troba en el massís de La Selle (pic La Selle) i arriba als 2640 m. Les muntanyes voregen quasi per tot arreu la costa, que és molt retallada. Els rius són difícils de navegar, però el més important, l’Artibonite, ho permet en part. El país té dos grans llacs, prop de la frontera dominicana.

El clima és tropical. A l’estiu la temperatura pot arribar als 30ºC, però les zones prop del litoral són més fresques per l’influencia del mar. L’estació de pluges dura d’abril a juny i de setembre a novembre, coincidint amb els dos períodes de collita.

No és corrent que hi hagi variacions tèrmiques entre l’estiu i l’hivern. Les muntanyes, al sud i al nord del país, així com les estretes planes prop de la costa tenen un clima més fred i més humit.

haiti-map[1]

Mapa de l’època colonial

La població d’Haití és aproximadament d’uns 8 milions d’habitants, dels quals el 60% té menys de 25 anys.

El creixement anual de la població s’estima en un 1,6% aproximadament, la mortalitat infantil és del 35% i l’esperança de vida es troba en els 54,4 anys. Només el 52% de la població té el nivell bàsic d’escolarització.

Haití està dividida en nou departaments, dirigits per un prefecte nomenat pel Govern. Al voltant del 65% de la població viu en zones rurals; la concentració urbana més important és la capital, Port-au-Prince, amb aproximadament el 20% de la població total. Les altres ciutats, més petites, són Cap Haitien, al nord, Les Cayes, al sud i Gonaïves, a l’oest.

La Constitució de 1987 reconeix el francès i el créole com les dues llengües oficials del país