Arts Plàstiques

Les diferents expressions artístiques d’Haití, són actualment de les més apreciades a tot el món. I de totes elles, la pintura i l’escultura en són les més destacades. Haití, malgrat que sempre ha lluitat contra l’opressió i la pobresa i sovint oblidat per l’opinió internacional, és un país d’artesans i artistes amb una font inesgotable d’imaginació amb la qual realitzen uns treballs carregats de frescor i elegància, i amb què transmeten els seus somnis i la seva alegria de viure.


 

ferro jolimeau

Escultura de ferro forjat de Serge Jolimeau

L’art haitià, a més de contenir un rerefons d’espiritualitat molt important, és original i d’una bellesa innegable. Els esperits (loas, en créole), sempre presents en el dia a dia dels haitians, són sovint un dels aspectes més representats.

PINTURA

La sirena

Pintura a l’interior d’un peristil, temple vudú.

Quan parlem de pintura haitiana, pensem sempre en la seva expressió més coneguda que és l’art naïf o primitiureferint-se segurament al fet que és un art que es va desenvolupar entre uns pintors que no havien tingut cap mena de formació ni artística ni acadèmica; altres opinions diuen que es millor referir-s’hi com a art intuïtiu. Sigui com sigui, aquesta pintura que va sorgir durant el segle XIX és una mostra més de la barreja de cultures i de com, d’aquesta fusió, en surt un resultat excepcional. La pintura naïf es caracteritza per la utilització de colors molt vius i un ús de les proporcions que surten dels cànons estètics moderns, però que revelen una espontaneïtati una llibertat d’expressió com a trets molt acusats.

Durant el segle XX aquest estil es configura com a propi d’Haití i en les seves pintures es poden veure majoritàriament els motius indígenes, nacionals i escenes quotidianes.

Haití té, també, una pintura erudita de gran qualitat, amb pintors moderns de gran èxit en el món de l’art contemporani. Els uns i els altres han aconseguit fer arribar, amb les seves obres, la pintura haitiana als millors museus dels Estats Units i Europa i a algunes de les més importants col·leccions privades.

A Port-au-Prince, hi podem trobar el Centre d’Art, on es van exposar per primera vegada moltes de les obres dels més famosos pintors d’aquest país, pintors que van aconseguir repercussió internacional gràcies al Centre i a la tasca de promoció feta per Dewit Peters, considerat el descobridor i impulsor internacional de la pintura haitiana. A més, les galeries d’art que trobem a Petion-Ville, que sorprenen per la seva ubicació en un país que segueix lluitant enmig de tanta destrucció i violència, treballen de manera important per la promoció de la pintura i els pintors haitians arreu del món.

ESCULTURA

Com la resta d’expressions artístiques dels haitians, l’escultura es fa amb molts materials diversos (pedra, arrels d’arbre, fusta, metall, etc.) normalment reciclats, però sens dubte les peces més famoses per la seva originalitat són els fer decupéque es fan aprofitant els bidons de petroli. Aquestes figures que adopten formes que recorden les peces del bidó que s’han reciclat, solen ser molt figuratives i representen normalment escenes relacionades amb la natura, els esperits i alguns personatges mitològics.

BANDERES VUDÚ

mural

Bandera vudú que simbolitza Erzuli Freda, “loa” o esperit de l’amor

En créole, Dwapo voudou o Veve, són representacions dels diferents loas i d’altres elements associats al vudú, realitzades en tela on es cusen lluentons de colors per omplir el dibuix. Aquestes són unes composicions absolutament originals i, en molts casos, d’una gran bellesa plàstica.

Relacionats amb el vudú hi ha gran quantitat d’objectes (paquets, ampolles, nines, etc.) que sempre són tractats d’una manera artística i que constitueixen per si mateixos tota una forma d’expressió.

MÉS INFORMACIÓ

Hi ha un munt de llocs a Internet on ampliar la informació respecte a l’art haitià, on trobar resums de la seva història i, fins i tot, on contemplar la immensa obra feta pels seus artistes. Molts dels llocs són de galeries d’art on també es poden comprar peces on-line. La majoria de llocs contenen obres dels artistes més rellevants, que es poden veure malgrat que ja hagin estat venudes. Us en fem una relació d’unes quantes, però navegant per Internet, se’n poden trobar moltes més

www.medalia.net/

www.artshaitian.com/

www.artmediahaiti.com/amh/index.html

www. galerienader.com/artist.htm

www.josephcantave.net/index.html

www.haitianartgallery.com/

www.galleryofwestindianart.com/

www.arthaiti.com

www.countryoriginals.com

www.carrieartcollection.com/index.html

www.indigoarts.com/

www.artlakay.com/